Koffiebus

“Wat een mooie koffiebus staat daar”

koffiebus

Onze oudste(95) bewoner werd gistermiddag aan tafel geholpen en keek naar boven en sprak deze woorden uit. Toen deze mevr. hier kwam wonen ging het heel slecht. Vanuit een kleinschalig particulier verzorgingshuis in Leiden. Voordat zij hier kwam hadden we haar bezocht. Een vriendelijke dame die vrijwel de gehele dag op haar kamer zat. Naar buiten kijken kon moeilijk. Om in de tuin te komen was eerst een survival training noodzakelijk. We hadden gehoord dat haar zicht beperkt was door de macula degeneratie(MD) en er was sprake van een dementie. Ik liet een foto zien op mijn telefoon. Er was geen herkenning en mevr. gaf aan niets ervan te kunnen zien. Bij het weggaan bedankte ze voor onze komst en zat triest weer alleen. We hadden haar toen al zo mee willen nemen. Een maand later arriveerde mevr. in Huize Wezup. Langzaam leek zij te ontdooien. Na eerst een zeer intensieve periode kwam de rust. Dagelijks naar buiten. Niet meer alleen op haar kamer en in de huiskamer bij de andere bewoners. Zonder hulp uit de stoel opstaan en goed achter de rollator.  Het leek erop of zij langzaam de dingen weer kon zien. Een foto op een telefoon gaf herkenning. Televisiebeelden leken binnen te komen. Het geheugen zou zeer slecht zijn. Wij verbaasde ons er steeds over wat ze wist. Mijn naam had ze al snel in de gaten. Namen van een aantal medebewoners kon mevr. onthouden. Als ze niet wilde kwam er niets uit en hoefde je geen moeite te doen om haar over te halen. Oude mensen en zeker mensen met geheugenklachten moet je niet verplaatsen. Ik heb het zelf ook altijd gezegd. Ik denk er nu anders over. Wanneer je de voorwaarden schept voor een betere plek moet je het doen. Energie kost het en het team moet erachter staan. Zien als een uitdaging!  Gisteren bij BrocantjevanWesterbork geweest. Ik kocht daar een prachtige suikerpot en een oude koffiebus

20161106_100245-suikerpot

Om 17.00u boven op de keukenkast neergezet. Een uur later kwam deze geweldige uitspraak. Al die tijd had er niets gestaan en het is een behoorlijke afstand van tafel tot boven op de kast.

Er gebeuren hier soms kleine wonderen!