Een andere kijk op de zorg met studenten die deze opleiding niet als studierichting hebben.

Een andere kijk op de zorg met studenten die deze opleiding niet als studierichting hebben.

Meer jongens in de zorg en jongens die een andere opleiding hebben dan de zorg of hulpverlening. Het werd mij weer eens goed duidelijk op de Bedrijven Contactdagen Drenthe (BCDD), waar ik een gesprek had met Erik Popken die bedrijfskunde studeert aan de Hanzehogeschool in Zwolle.

Prachtige dames en heren met een glas in de hand trof ik aan na de entree van de BCDD. Overal liepen mensen op zoek naar nieuwe netwerken. Tafels vol met folders, flyers, gadgets, pennen, lekkere hapjes en natuurlijk drankjes. Overal werd gedronken en gelachen en bekeek men elkaar.

Omdat de BCDD bij uitstek de ideale gelegenheid is voor het ontmoeten van bestaande relaties en het opdoen van nieuwe contacten, moest ik daar naartoe. Om op te vallen dacht ik in mijn oude 2CV te gaan.

Later drong tijdens een speech van gastspreker Annemarie van Dam tot mij door dat ik op de goede weg was. Ik hoorde haar zeggen ‘deel je zaken’. Daardoor zou je succes hebben en een financieel onbezorgd leven. Bij aankomst bij de TT hal in Assen viel ik inderdaad op. Dure wagens als Porsche, BMW’s, Audi’s, Landrovers stonden mij toe te blinken op het terrein. Er zou vast wel iemand zijn die mijn vintage eend tijdelijk wilde ruilen voor zijn hypermoderne Porsche.

Op Instagram https://www.instagram.com/huizewezup/?hl=nl heb ik zo al iemand gevonden waar ik een keer in zijn Porsche mag rijden. Ik hoef trouwens zelf geen eigen Porsche te hebben want ben ‘gelukkig’ met mijn klassiekers.

Lopend door de grote hal hoorde ik Jarno Duursma zeggen dat  de meeste bedrijven nog niet toekomstbestendig zijn. Ik schok en dacht wat er allemaal op ons af kwam. Zorgrobots, de rol van e-health en elektronische patiëntendossiers. Nieuwe zorgtechnologie Geen zorgverleners meer aan het  bed maar in een controlekamer met camera’s. Operators in de zorg. De toename van wearables en data werken als katalysator om nieuwe zorgtechnologie te omarmen. Ik draag al een fitness tracker om mijn pols die mij waarschuwt als ik te lang stil zit. Automatisch wordt geregistreerd als ik aan het hardlopen of op de mountainbike zit. Een dag niets gedaan geeft een seintje voor het naar bed gaan dat ik morgen de zaak moet inhalen. Mijn pols wordt automatisch gemeten en ben ik gestrest dan gaat er een rood lampje branden ten teken dat ik het rustiger aan moet doen. Tussen de middag krijg ik overzichten te zien met de inname vocht en voeding, mijn temperatuur, hartslag en het aantal passen dat ik gelopen heb.  We kunnen er niet meer onder uit.

Ik durf niet naar een stand te lopen en te vragen om een drankje, hapje of een greep uit de kom met gekleurde M&M’s. Iedereen is aan het eten, drinken en staat met elkaar te praten.

Men heeft het te druk om iets aan te bieden. Uiteindelijk kom ik bij Koopplein Midden Drenthe en wordt ik voorzien van drankjes en andere heerlijke dingen. Het valt mij op dat de zorg niet vertegenwoordigd is. Een zorginstelling is toch een hele onderneming! Zou dit een reden kunnen zijn dat instellingen niet altijd even efficiënt en klantgericht bezig zijn. Waar zijn de verpleeghuisartsen, afdelingshoofden, verpleegkundigen, fysiotherapeuten?

Op mijn pad tref ik aan de stand van de Hanze Racing Division(HARD). Dit is een groep studenten die ieder jaar een Formula Student race auto ontwerpen, bouwen en racen. Het hedendaagse team bestaat uit een breed spectrum aan opleidingen variërend van elektrotechniek tot economie. Nieuwe kennis maar ook communiceren met studenten van andere studierichtingen, wat later van groot voordeel kan zijn voor je ontwikkeling binnen het bedrijfsleven. Ik raakte aan de praat met Erik Popken over de mooie racewagen en wat hij studeerde. Hij studeerde aan de Hanzehogeschool bedrijfskunde.

Ik dwaalde met mijn gedachten terug naar de tijd dat ik studeerde.

Techniek had toen mijn interesse. Na mijn diensttijd studeerde ik een periode elektrotechniek aan de HTS in Dordrecht. Het ging daar over halfgeleiders, elektronen en elektromagnetische velden. Ik had bij een ingenieursbureau stage gelopen en hield mij bezig met de elektrische ziekenhuis Assets. Een marketingopleiding leerde mij om producten te verkopen. Van de techniek kwamen we op de zorg en wat mijn rol daarin was. Erik was geboeid door mijn verhaal over de specialistische zorg voor mensen met cognitieve stoornissen in Huize Wezup. Al pratende kwamen we op zijn oma die problemen met het geheugen begon te krijgen en een jongere zus die naar een dagbesteding ging vanwege een handicap. Erik voelde zich hierbij zeer betrokken bij zijn Oma en zijn zuster. Hij vertelde hier zo bevlogen over. Sprak over de tekortkomingen van de dagbehandeling voor zijn zuster en zorg als het minder zou gaan met zijn oma.

De techniek vond ik mooi maar miste daarin juist weer het sociale aspect. In de zorg had de technische opleiding en het zakelijke inzicht mij juist geholpen om met een andere blik te kijken naar de zorg. In de psychiatrie kwam je juist weer meer mannen tegen die al een andere opleiding hadden gehad en niet altijd in de zorg. In de verzorging en verpleeghuiswereld kwam ik alleen maar vrouwen tegen. Zij waren veelal alleen maar gericht op de zorg. De meeste verzorgenden en verpleegkundigen wisten totaal niet wat de kosten en opbrengsten waren in de zorg. Marketing was een vies woord.

Het gesprek met Erik deed mij weer beseffen dat er meer mannen de zorg in moeten. Liefst mannen met niet alleen maar zorg als specialisatie. Techniek, bedrijfskunde, elektrotechniek etc. kunnen een uitdaging betekenen voor de zorg.

 Onze DS, Een perfect design en aaibaar!

Dementie is een complex ziektebeeld en vraagt om specialisten. Geen vrijwilligers en helpende maar het liefst met een hoger beroepsopleiding. Verzorgende kunnen wel de zorg verlenen maar onder direct toezicht van bijvoorbeeld een HBO verpleegkundige of iemand met een gelijkwaardige opleiding. Op korte termijn zal deze zorg duurder zijn maar op termijn verdiend dit zichzelf terug en het welzijn en de kwaliteit van het leven voor mensen met dementie wordt vergroot. Het voltooid leven wordt uitgesteld!

Erik heeft aangegeven dat hij een keer wil kijken in Huize Wezup. Mensen zoals hij heeft de zorg  en met name de dementiezorg nodig. Een andere achtergrond, interesse, denkwijze en kijk op de zorg.

Ik hoop dat Erik snel langs komt en dat hij een aantal studenten meeneemt. Hij is welkom!

 

Jan ‘t Hoen