Zorg en toerisme goed voor de werkgelegenheid in Drenthe maar wees er zuinig op!

 Prachtig om in een mooi natuurgebied hard te lopen. Bijna dagelijks maak ik een ronde over het Sleenerzand. Een prachtige natuur en een goede uitlaatklep voor of na het werk in Huize Wezup. Afgelopen nacht een slaapwacht en gelukkig heeft iedereen goed geslapen. Alleen iemand die om 0.30 uur uit bed kwam omdat zij dacht dat het al dag was. Door overdag actief te zijn slaapt men ’s nachts goed. De duofiets wordt regelmatig ingezet om tochtjes te maken in de omgeving.  Bij het parkeren van de oude 2 CV op de parkeerplaats van het Sleenerzand viel mij direct al op dat het mooie kunstwerk ‘Drenthe Cathedral II ‘ naar voorbeeld van Herb Parker(USA) in elkaar gestort was.                                                                                                                                                                                                        

Al enkele weken geleden verbood ik mijn 2 kleinkinderen erin te gaan. Ik vond het al opmerkelijk scheef staan en wilde geen risico lopen. Mijn voorgevoel had gelijk. Verwaarloosd en nooit meer bijgehouden.  Een project dat 9 jaar geleden is opgezet. Verschillende organisaties hadden hier aan meebetaald. Grote organisaties als woonservice, Rabobank en gemeente Coevorden, de provincie Drenthe. Het maakte deel uit van de kunst- en natuurwandeling Kunstige Archeologie, 2008. Het was zelfs een leader project. Het zal een duur project zijn geweest. Een aantal boomstammen in een prachtige vorm.  De kosten zullen niet voor de materialen zijn geweest. In een gebied vol met bomen ligt dit voor het oprapen. Het idee en de uitvoer zal de prijs zijn geweest. Niet erg want het was een bijzonder monument.  Ik kwam er graag en vond het mooi. Nu ligt er een hoop vergane boomstammen.

Drenthe moet het hebben van zijn toerisme. In 2016 heeft Ecorys in opdracht van Recreatieschap Drenthe een onderzoek gedaan naar de economische betekenis van het toerisme in Drenthe. De conclusie was dat fietsen een belangrijke activiteit is tijdens dagtochten en vakanties in Drenthe. Belangrijk is om goed te investeren in de kwaliteit van het netwerk. Het is zaak om ook in de nabije toekomst over voldoende middelen te kunnen beschikken om het route netwerk goed te blijven onderhouden en waar nodig te verbeteren. Hier ligt vooral een taak voor de lokale en regionale overheid!  De gemeente Coevorden heeft zelfs een werkgelegenheid van 25 % in de toeristische sector!

Kjeld Nuis boegbeeld fietscampagne Drenthe

In de tijd dat ik er stond kwamen er zeker 50 tot 100 mountainbikers voorbij.

Er waren een aantal die plaats hadden genomen aan de picknicktafel met uitzicht op de ruïne. Ik hoorde geen goed woord voor de troosteloze aanblik.

Op het fietspad moet het iedereen gelijk al opvallen. Een treurig uitzicht en zeker geen promotie voor onze prachtige fietsprovincie. Bij de parkeerplaats en Picknicktafel lag het afval op de grond.  Vuilnisbakken heb ik hier nooit gezien. Ik verbaas mij daar al lang over. Drenthe als milieuvriendelijke provincie!

Het plastic zal er jaren liggen want dit vergaat niet. Niet alleen in de oceaan maar vlakbij huis. Tijdens het hardlopen probeer ik alle troep mee te nemen maar kom dan niet ver. Mijn vuilniszak is na 500 meter al vol en ik kan daardoor niet meer op snelheid komen.

Niet alleen de Cathedral II is ingestort maar even verderop staat een bank waar over enige tijd niet meer op gezeten kan worden.

In het onderzoek staat dat onderhoud belangrijk is. Niet alleen de fietspaden maar ook de ruimte erom heen.  Er is een prachtige TV commercial op NPO gestart. Drenthe als fietsprovincie.  Ik zag het vanavond op de televisie en voelde de verbondenheid. Regelmatig om mij te ontspannen na het werk klim ik op de mountainbike en zoek de bossen op.

e.e.a. kan ik vergelijken met ons huis ’ Huize Wezup’. We streven hier naar optimale zorg waar mensen zich prettig voelen. Een huiselijke omgeving en goede hulpverleners. Hulpverleners die betrokken zijn met hun werk.  Belangrijk is dat het huis er netjes uit blijft zien zowel van binnen als van buiten. Het moet een visitekaartje zijn.

Willen wij de fietsprovincie van Nederland worden dan zal er aandacht moeten zijn voor de omgeving. Een schijnbaar eenvoudig kunstwerk kan veel betekenen voor de omgeving echter het moet wel in goede staat zijn.

Gemeente, provincie, Recreatieschap Drenthe zorg voor uw kunstwerken en denk aan het economisch belang voor onze provincie.

Jan’t Hoen

Eigenaar Huize Wezup

www.huizewezup.nl