‘Iedereen kan bij een cliënt steunkousen aantrekken, daarvoor hoef je niet te hebben doorgeleerd!’

‘Iedereen kan bij een cliënt steunkousen aantrekken, daarvoor hoef je niet te hebben doorgeleerd!’.

In een artikel van Zorgvisie 14 aug 2017 ‘HWW Zorg wil van niveau 2 af

In het artikel gaat het erover dat medewerkers met het niveau 2 aan de kant gezet worden. Ik ben het ermee eens dat medewerkers die al langere tijd bij een instelling werken niet aan de kant gezet moeten worden. Er zijn andere taken die gedaan kunnen worden. Waar ik het totaal niet mee eens ben dat er in dit artikel wordt gezegd dat;  Lager geschoold personeel kan nog steeds eenvoudiger werk blijven doen. Iedereen kan bij een cliënt steunkousen aantrekken, daarvoor hoef je niet te hebben doorgeleerd. Bovendien werken sommige medewerkers al twintig tot dertig jaar in de zorg’.

 

Natuurlijk kan iedereen het leren om steunkousen aan te trekken. Mijn buurmeisje kan dit ook wel leren!  Alleen de totale handeling is geen eenvoudig werk!!! Het aantrekken van steunkousen is een verpleegtechnische handeling. Wordt een kous niet goed aangetrokken of gaat het bij het aantrekken mis dan kan dit zeer vervelende gevolgen hebben.  Waarom heeft iemand een steunkous, hoe ziet het been/voet eruit, wat voor risico’s zijn er bij het aantrekken, gebruik je handschoenen, wat geeft de cliënt voor signalen bij het aantrekken, hoe staat het met de hygiëne, hoelang wordt de kous gebruikt, wanneer moet er opnieuw gemeten worden, zijn er wondjes, was er een trombosebeen, hoever trek je aan etc. Ik heb al veel mensen gezien waarbij het misging. Een kous aangetrokken zonder handschoenen, lange nagels die een wondje maakte en uiteindelijk een open been van maanden. Een been die een steunkous krijgt geeft zeer veel informatie die een helpende en zelfs een verzorgende niet allemaal observeert.

Het argument dat medewerkers al jaren in een instelling werken kan niet gebruikt worden om te zeggen dat zij bepaalde handelingen mogen uitvoeren. Als zij in die tijd aan bijscholing hebben gedaan met praktijkervaring kan dat een reden zijn om meer handelingen te doen die horen bij een niveau 2.

Verpleging en verzorging is een vak en wordt op deze wijze gedevalueerd. Dit is waardoor het in de zorg vaak mis gaat. Helpende en vrijwilligers die handelingen uitvoeren zonder dat zij gecontroleerd worden of de kennis erover hebben. Je kunt je zelfs afvragen of het aantrekken van steunkousen wel tot de handelingen horen van een helpende. Zelfs voor verzorgende is het al een complexe zaak. De gevolgen door het missen van signalen en het verkeerd aantrekken kunnen zeer groot zijn. Dit maakt de zorg duurder en  een belasting voor de cliënt. Helpende kunnen zeer goed in een instelling functioneren maar blijf kritisch op verpleegtechnische handelingen.