Gezondheidsraad ‘meer bewegen is goed voor ouderen’ Maar….dat doen we al jaren!

14 hoogleraren hebben samengezeten en zijn tot de conclusie gekomen dat ‘bewegen moet voor ouderen’ Er komt een nieuwe norm van de gezondheidsraad. Hadden wij tien jaar geleden al een vooruitziende blik!

 Net terug uit Emmen waar we gesport hebben bij CURE fysiotherapie met 6 van onze inwoners. Een 7e inwoner wilde ook mee maar we vinden het risico te groot dat het niet goed gaat. Iedere 2 weken gaan we met de groep met twee begeleiders naar Emmen. In Huize Wezup moet iemand achterblijven voor de overige twee mensen die niet mee gaan. Bij de fysiotherapie is altijd een fysiotherapeut en soms een stagiaire. De groep is zeer fanatiek en voortdurend moeten we afremmen.

    

Mensen met cardiale problemen. Problemen met de stabiliteit, geheugen, dwang en ontremming. Een zeer kwetsbare groep. Iedere week is het behoorlijk plannen want er moeten twee begeleiders mee. Leerlingen moeten goed ingewerkt zijn en gaan altijd met een verpleegkundige of verzorgende IG mee. Een mooi ritje naar Emmen. Steeds erop bedacht zijn dat het een risico is. Een risicoanalyse voor die tijd gemaakt en alle gevaren zijn uitgesloten. Het resultaat mag er zijn en daar doen we het voor.

  

Iedereen weet dat we gaan sporten. Het geheugen weet zich te herinneren dat een ritje naar Emmen met elkaar sport moet opleveren. De oldtimer wordt ingezet om het prettige gevoel te verstevigen.

                                            

 Om 16.00 weer terug en blij dat alles is goed gegaan. De groep moe en tevreden. Ze weten zich precies te herinneren dat we hebben gesport. Onze dame die niet mee mocht vraagt of zij de volgende keer mee mag. Voorlopig houden we dit af. Haar somatische toestand is op dit moment stabiel. We willen dit zo houden. Iets teveel inspanning en het kan de andere kant opgaan.  Moeten we dit risico lopen!  In Huize Wezup beweegt zij al meer dan we hadden gedacht. Het gaat erg goed met haar. Vanavond mag iedereen lekker op de bank en is er rust.  Op maandag komt er een fysiotherapeut van CURE samen met twee medewerkers van ons team ’s morgens oefeningen doen met de groep. 1 uur lang worden er diverse oefeningen gedaan. Niet alleen voor de beweging maar oefeningen die met de coördinatie te maken hebben. In de middag doen we het rustig aan. Je moet ook niet overdrijven.  Al zeker 10 jaar maken we gebruik van een sportcentrum of fysiotherapie. Eerst op onze dagbehandeling en de laatste 4 jaar in Huize Wezup. 

In Huize Wezup wordt er dagelijks een rondje of een deel ervan gelopen door het dorp. Wordt het een keer overgeslagen door slecht weer of een andere activiteit dan breekt er een opstand uit. Men wil naar buiten.

    

Elke ochtend zijn er oefeningen op muziek, Op dat moment niet meedoen is er niet bij.  Iedereen doet mee. Men steekt elkaar aan.  Niet alleen dansen maar over het algemeen iemand in de buurt voor als de stabiliteit minder wordt. Met mooi weer naar buiten en is er de Kickbike of duofiets.

Tussendoor zijn er momenten van rust en is er tijd om te lezen, praten of te helpen in de keuken.  Steeds weer die balans zoeken tussen rust en activiteit. Een bewegingsactiviteit hoeft niet groot te zijn. Een ballon die over wordt gegooid of een balspel aan tafel.  Alles wel onder begeleiding want een spel kan zo uit de hand lopen.      

Onze oudste dame van bijna 97 is weer gaan lopen. We zijn weer aan het oefenen.

 

Volgens het CIZ kon dit geen doel meer zijn! Mevr. lijkt de kracht weer terug te krijgen. Ze vindt het leuk en de groep stimuleert haar. Is het weer gelukt krijgt ze een applaus van de groep. Mocht ze het niet willen dan stoppen we ermee.  De familie is verbaasd dat zij eerder niet meer kon lopen na een zware griep.

Depressiviteit heeft geen tijd om toe te slaan. Stilzitten mag en hoort er ook bij. Soms moeten we zelfs afremmen.

            ‘Zitten hoort er natuurlijk ook bij en er is zeker tijd om rust te nemen’.

Al bijna 10 jaar voldoen we ruim boven de bewegingsnorm blijkt nu. Voor ons was dit gewoon.  Bewegen maakt een oudere vitaler en gezonder. Daarom zijn we met Huize Wezup gestart. De huidige bewegingsnorm was 150 minuten bewegen per week. Volgens de gezondheidsraad hoeft die 150 minuten per week niet meer uitgesmeerd te worden. De nieuwe norm is twee keer per week oefeningen om de spierkracht te verhogen en de botten te versterken.

Ik vind het een goede zaak dat er weer meer aandacht voor komt. Wij waren er al achter!   

Hele groepen ouderen die nu in beweging worden gezet. Is er voldoende mankracht om al deze ouderen die het niet gewend waren in beweging te krijgen. Moeten de medewerkers het goede voorbeeld gaan volgen of laten zij het over aan deskundigen en wordt de zorg alleen maar duurder. Komen er dure apparaten in de instellingen om de ouderen te laten bewegen of gaan we het zelf doen met eenvoudige middelen.   Zomaar bewegen kan kwalijke gevolgen hebben!

Misschien lopen wij wel voorop en stappen over op sedentair gedrag!    

      

Wordt dit de nieuwe “zit norm ‘ voor 2020!

Jan ‘t Hoen