Oogdruppelen zeker geen eenvoudige handeling!

Oogdruppelen en aantrekken steunkousen eenvoudige handelingen!!!!! Gemeente Midden Drenthe combineert huishouden met lichte zorg(Dagblad van het Noorden 16 okt.) Als verpleegkundige vraag ik mij af wat hier gebeurt. Schaf alle opleidingen in de zorg af en laat vrijwilligers de medische handelingen doen. Een kleine bijscholing en de zorg wordt heel goedkoop.

Over steunkousen heb ik al eerder beschreven dat dit geen eenvoudige handeling is. Welke risico’s  kleven eraan als de handeling niet goed wordt uitgevoerd of de observatie verkeerd is ingeschat. Nu komt zelfs oogdruppelen erbij. Is een huishoudelijke hulp op de hoogte waarom oogdruppels gegeven worden? Is er kennis van de anatomie, ziektebeelden.

Oogdruppels na een operatie bij glaucoom, ooginfecties, irritatie van het oogbindvlies, allergische conjunctivitis, droge ogen en pupilverwijderaar. Welke druppels mogen er gegeven worden en welke niet. In Nursing van september 2016 heeft een groot artikel gestaan dat oogdruppelen geen eenvoudige handeling is. Wie wordt verantwoordelijk als het mis gaat. Leidinggevende denk aan je beroepskrachten. Tijdens het stof afnemen met de werkhandschoenen even oogdruppelen. Zijn protocollen niet meer nodig?  In de lijst voorbehouden handelingen van Vilans staat minimaal niveau 3. Als ik lees dat laaggeschoolden dit mogen gaan doen dan vraag ik mij af waar dit naartoe gaat.

Zelfs de zorgverzekeraar gaat deze zorg vergoeden. De politiek is het ermee eens. De Hogeschool heeft meegerekend en het kan uit. Is er gevraagd of de HBO verpleegkunde het een goede zaak vond? Is hier wel nagedacht aan alle risico’s die erbij horen. Niet alleen raakt mij dit als verpleegkundige maar denk aan welzijn voor de cliënt. De directeur zegt in de krant ’ondeugend zijn en beginnen’

Verpleging is een professioneel vak en kun je niet mee spotten. Je hebt hier te maken met kwetsbare mensen. Maar denk aan je medewerkers die verantwoordelijkhedenkrijgen waar zij niet voor geschoold zijn ondanks dat zij bijscholing krijgen.

Schoenmaker blijf bij je leest!