‘De schijnbare afwezigheid van ziektebesef maakte de gesprekjes surrealistisch’

Donderdag was Bas van Delft op bezoek in kleinschalige woonvorm voor dementie, Huize Wezup. Via LinkedIn nodig ik mensen uit om op de koffie of thee te komen. Interessante mensen. Dit in het kader van lerende netwerken. Bas een eigenzinnige schrijver uit Utrecht. Als freelancer(‘schrijver Bas’) combineert hij zijn gevoel voor psychologie met schrijven.

Mevr. de Bl.; “wat heeft hij een vertellend gezicht” Mevr. de Bl. had Bas nooit gezien en wist niet dat hij zich bezig hield met verhalen. In zijn presentatie vraagt Bas; wat moet hier verteld worden.

Met plezier maakte ik vorige week kennis met de persoonlijke aanpak van Huize Wezup en – voor het eerst, besefte ik later – met dementerende ouderen. Dat laatste was bijzonder. De schijnbare afwezigheid van ziektebesef maakte de gesprekjes surrealistisch. Dat maakt nieuwsgierig.
Vanmorgen tijdens de koffie besprak ik in de groep wat Bas opgemerkt had. Bas noemde dat hij pas later besefte in gesprek te zijn geweest met dementerende ouderen. De groepsleden vonden het een compliment. Het gaf direct weer stof tot discussie; ‘geheugenklachten waar hadden we het over’. Ieder gaf er zijn eigen invulling aan.
De volgende koffie drinkster heeft zich gemeld en komt eind december. We kijken uit naar Kirsten Tinneveld Madsen (Oprichter at Stichting Maak de Burger Meester)
Bedankt Bas voor je bezoek!
www.huizewezup.nl
Jan ’t Hoen